Из Английската провинция

 Шефилд парк

Първо въведение:    Имало едно време, някъде далеече в северна Англия и много близо до Шотландия, едно миниатюрно селце – Kirkharle, само от няколко къщички. И един ден, в началото на 18 век, в една от тях, тази на семейство Браун, се родило момченце. Гордият баща, както всеки баща, искал синът му да бъде здрав, силен, умен и смел. И му дал съответното име: Ланселот*. Точно така, като прочутия рицар на крал Артур.
Малкият Ланселотчо растял наистина здрав и умен, даже завършил началното училище в съседното маалко по-голямо село.
Обаче после, само 16-годишен, Ланселот си грабнал торбичката и тръгнал на юг. Полека-лека, та в Бостън. Английският Бостън, не американският – да си търси късмета. И намерил… Бриджит – малка мома-англичанка  🙂  Амурчето ги нанизало на стреличката си и хоп, без много да му мислят, се оженилии…
И?… Ееми, нататък приказката млъква. То, нали, всички приказки свършват със сватбата… щото после вече нЕма приказка – нЕма що да се лъжем 😉
Но пък историята твърди, че Ланселот Браун точно някъде по него време се главил помощник-градинар в едно  имение. После станал градинар в друго, в трето. Упорито работил и учил този занаят, и с течение на времето все повече задобрявал и ставало ясно, че на това момче тая работа не само му идва отръки, а и „отвътре“. Човекът имал не само око за красотата, но и акъл, и талант за пресъздаването й. А с течение на времето създал и свой, нов стил в оформянето на паркове и градини, и по тази причина станал изключително търсен от богатите и аристократични семейства с големи поземлени имоти. Скоро всички започнали да го наричат Кейпъбилити Браун, т.е. Талантливият Браун /или Способният Браун/. На английски: Capability Brown. И точно с това име той останал навеки в историята.
По неговия или подобен на неговия начин, днес са оформени и всички прекрасни „английски градини“ в известните парковете в Европа.

Ето няколко примера – снимките се отварят в нов прозорец и в цял размер като се кликва върху тях:

Mix_2a

1- Германия, Мюнхен – Английската градина; 2- Франция, Фонтенбло – Английския парк на Кралския дворец; 3- Словения, Любляна – парк Тиволи; 4- Италия, Казерта – Английския парк на Кралския дворец; 5- Русия, Санкт Петербург – парк Елагин; 6- Турция, Истанбул – Ялдъз парк

Второ въведение:  Пак по онова време, през 1779 година в графство Съсекс лорд Шефилд възложил на арх. Джеймс Уайът да преустрои селската му къща в имението Шефилд парк, съобразно модния по онова време неоготически стил. За парка, обаче, специално поканил Кейпъбилити Браун.
Мистър „Талант“ се заел с ентусиазъм за проекта и скоро резултатът от фантазията и усилията на този по-скоро самоук ландшафтен архитект се разпрострял на 120 акра като една динамична композиция от езера, малки морави, алеи и пътеки, дървета и храсти. Растителността била уникално подбрана комбинация от местни и екзотични видове, които, и днес също, внимателно се отглеждат и пазят, а някои дървета вече са на почтена няколко вековна възраст. Из парка има голямо количество рододендрони, в езерата цъфтят водни лилии, но и „за малко разкош“ тук се намира и голямата Британска национална колекция от азалии.
Обилно нацъфтелите рододендрони и азалии в началото на лятото изпълват парка с прекрасна пъстрота, но безподобните есенни багри на Шефилд парк са просто зашеметяващи!
През всеки годишен сезон една разходка в този очарователен парк носи огромна доза красота за сетивата и пълен релакс на душата. През есента, обаче, тази разходка сред пищното великолепие от багри е едно приказно, невероятно и абсолютно незабравимо преживяване.

Хайде, край на въведенията, да си дойдем на думата: Избираме си един хубав октомврийски ден и тръгваме да напълним душите си с цвят и красота 🙂

_019_016_06_07_02_013_05_08_014_09_03_011_10_012_01_04_021_024_023_017_022_020_015

А на когото тази разходка му е малко, има и друга, ей ТУК 

* Името Ланселот на старокелтски език означава „подобен на Бога“

3 мнения за “Из Английската провинция

  1. Ей,отново си на висота както винаги впрочем. Мерси много за чудния разказ-приказка, а и супер са снимките, браво! Бе както винаги трепеш направо iaia, голям кеф да чете човек нещо от тебе- удоволствие е!
    Честита баба Марта, и да си жива и здрава и принцеската с червените чорапки също ;).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s